Bataty
Títo vzdialení príbuzní zemiaku, plní betakaroténu, antioxidantu, ktorý v krvi zdvíha hladinu vitamínu A, sú nielen obyčajnými sladkými zemiakmi, ale aj veľmi vhodnou mňamkou pre deti. Dnes sa často prezentujú ako nová, moderná potravina, opak je pravdou – jedli sa už počas druhej svetovej vojny, keď sa zistilo, že majú skvelé výživové vlastnosti.
Zázračné je najmä veľké množstvo vlákniny, ktorá zostáva, samozrejme, zachovaná aj vo vákuovo fritovaných batatoch 😊 Vyššie teploty ako varenie, pečenie či smaženie jej totiž nerobia dobre.
Okrem betakaroténu sú bohatým zdrojom aj vitamínu C a draslíka, dôležitého pre krvný tlak. Pre váš metabolizmus je nemenej podstatný aj mangán či vitamín B5 a B6.
Ak ešte stále neviete, či zahryznúť do nášho batatu, vedzte, že aj hladina cukru v krvi sa vám poďakuje.
OBJEDNAŤ
Výživové údaje boli vypracované v súlade s požiadavkami Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1169/2011 z 25. októbra 2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom vrátane prílohy č. XIV a s použitím usmerňujúceho dokumentu Európskej komisie z decembra 2012.